Cyprus Theatre Organisation

Μελίνα Παιονίδου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών. Σε ηλικία 17 ετών της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο σύνθεσης παιδικού τραγουδιού στον παγκύπριο διαγωνισμό μουσικής. Την ίδια χρονιά πήρε υποτροφία για το Κονσερβατόριο Tchaikovsky της Μόσχας στον κλάδο «Διεύθυνσης Χορωδίας» από όπου και αποφοίτησε με άριστα μετά από έξι χρόνια σπουδών ,με τον τίτλο Master of Arts-Choral Conducting. Έλαβε ενεργό μέρος σε πολλά σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας του Γερμανού καθηγητή και μαέστρου Helmut Rilling στη Ρωσία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τις σπουδές της εργάστηκε σε γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου ως καθηγήτρια μουσικής. Το Σεπτέμβριο του 1993 μετά από πρόσκληση του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως βοηθός και ως μαέστρος στη χορωδία της ΕΡΤ. Έχει στο ενεργητικό της πολλές διδασκαλίες συμφωνικών και χορωδιακών έργων που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο εξωτερικό.

Από το καλοκαίρι του 1995 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε μουσικές διδασκαλίες, επιμέλειες και φωνητικές επεξεργασίες. Από το 1996 μέχρι και σήμερα είναι καθηγήτρια μουσικής διδασκαλίας στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες και συνθέτες σε πάνω από 100 έργα εκ των οποίων τα 29 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.